El bon candidat

Configuració router Mikrotik per Adamo

Configurar un router Mikrotik amb una connexió de fibra òptica d'Adamo.
Mikrotik i Adamo

Fa poc vaig contractar una connexió de fibra FTTH d’Adamo, amb el seu corresponent router, un eero 6. L’aparell en si no està malament: bona cobertura Wi-Fi, petit, i una aplicació per gestionar-lo ben acabada. No obstant, necessito més funcionalitats: servidor VPN, conectar i desconectar la Wi-Fi quan necessiti, VLAN’s, scripting, etc. Així que eero fora, i benvingut Mikrotik. En aquest as, un  hAP AC2 que tinc a mà.

La configuraicó no ha pogut ser més senzilla, pràcticament endollar i llestos. En resum: RouterOS 7.12, ONT conectada al port ethernet 1, i tots els altres ports en un mateix bridge. Tal i com ve per defecte. Adamo entrega mitjançant DHCP les VLAN’s 603/604 per dades, i la 630 per VoIP.  No vaig contractar telèfon, i tampoc estava dins d’un CG-NAT. A continuació una exportació de la configuració de Mikrotik.

				
					"Pool d'adreçes pels clients de la LAN"
/ip pool
add name=dhcp-lan ranges=192.168.86.10-192.168.86.254
				
			
				
					"ether2, 3, 4 i 5 sota un mateix bridge"
/interface bridge port
add bridge=bridge-lan comment=defconf interface=ether2
add bridge=bridge-lan comment=defconf interface=ether3
add bridge=bridge-lan comment=defconf interface=ether4
add bridge=bridge-lan comment=defconf interface=ether5
				
			
				
					"Xarxa i adreça del gateway"
/ip address
add address=192.168.86.1/24 comment=defconf interface=bridge-lan network=192.168.86.0
				
			
				
					"El servidor DHCP: pool i bridge a utilitzar"
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp-lan interface=bridge-lan lease-time=10m name=dhcp-lan
				
			
				
					"El que ens interessa: el client dhcp per la connexió d'Adamo"
/ip dhcp-client
add comment=defconf interface=ether1
				
			

En el meu cas, no cal configurar la VLAN amb identificador 603 sota el port ethernet 1 perque la ONT (una FiberHome) entrega la VLAN sense tag, és a dir tràfic en plà. Si configureu una interface VLAN amb ID = 603 sota ethernet 1 i veieu que no tenu connexió a Internet, és el mateix cas. Al costat podeu veure una captura de pantalla del client DHCP (Winbox) configurat quan la connexió s’incronitza amb el tràfic entregat al mateix router sense tag per obra i gràcia de la ONT.

 

Si no m’equivoco, Adamo pot escollir a voluntat configurar les ONT per entregar la connexió tagged o untagged. Algunes connexions d’Adamo s’entreguen amb tag fins al router (mode trunk); en aquest cas si que haureu de configurar una VLAN amb ID = 603 per sincronitzar amb Adamo. Però sembla que les instal·lacions noves amb router eero, són en mode access, i per tant no cal més que afegir el port ethernet 1 al client DHCP.

Fi del post
Comparteix aquest article:
Articles relacionats: