Les entrevistes de selecció són actes amb conseqüències inesperades. Algunes van bé, altres no tant, n’hi han de molt aleatòries i de les que menys esperes que portin enlloc, acaben desembocant en un contracte de treball. No obstant, hi ha un fet que es repeteix sovint: el silenci per part de l’empresa.
És molt similar a les aplicacions per trobar parella (Tinder, etc.): un match, que dóna pas a una conversa, hi ha química online, desitges bona nit, i quan arriba el dia de quedar en persona… silenci. O ghosting que li diuen en anglès: tallar tota comunicació amb una persona sense avís previ. Per experiència, generalment hi han tres motius principals que motiven aquest silenci:
1. Han escollit un altre candidat
Si has arribat fins l’última entrevista és que has agradat als teus interlocutors. Probablement hagin vist que ets una persona intel·ligent i capaç per desenvolupar satisfactòriament les tasques del lloc de treball però… ja en tenen un(a) altre. Pel motiu que sigui. Fins i tot podría ser que es tracti d’un candidat intern que per necessitats/política interna han d’agafar.
2. Estàn entrevistant altres candidats
A més a més, no fan un seguiment com cal de la teva candidatura. Un procés de selecció típic en una PIME (petita i mitjana empresa) o multinacional acostuma a durar de 21 a 30 dies. Pot ser que fossis dels primers candidats a passar per les diferents entrevistes, i encara estàn entrevistant d’altres. Si en una setmana no has tingut notícies de l’empresa, pots fer seguiment amb una trucada o un correu electrònic a la persona responsable de Recursos Humans.
El silenci després d'una entrevista vol dir "si, però en el fons no".
3. L'oferta de treball no existeix o l'han eliminat
Passa més sovint del que ens pensem. Posicions que finalment no s’omplen i són eliminades durant el procés de selecció. O fins i tot ofertes de treball que no existeixen, senzillament l’empresa entrevista candidats per agafar el pols al mercat: disponibilitat de talent, salaris i remuneracions en empreses dle mateix sector, etc.
El meu consell és que facis seguiment de la candidatura una setmana després de l’última entrevista. Un correu electrònic o una trucada al responsable de Recursos Humans del procés de selecció és suficient.
Sigui quin sigui el motiu, fins que no tinguis el contracte de treball signat, segueix buscant feina. Mantenir-se actiu i amb expectatives de trobar una feina, sense idealitzar la que sembla més probable.